NKFD introduceert onderpootprothese samen met Hodes

Nederlands Kankerfonds voor Dieren introduceert met Hodes in Nederland de onderpootprothese voor honden

De levenskwaliteit van honden die een poot moeten missen, kan vanaf nu behoorlijk verlengd worden met de introductie van de onderpoot-prothese. Het Nederlands Kankerfonds voor Dieren (NKFD) heeft intensief onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van onderpoot-protheses. Deze protheses worden in landen als Canada en de Verenigde Staten al volop ingezet. Nu is dat ook mogelijk in Nederland.

 

De resultaten van het NKFD-onderzoek waren dermate hoopgevend dat het NKFD diverse onderhandelingen heeft gevoerd om te komen tot productie van onderpoot-protheses in Nederland. Uiteindelijk heeft zij haar vertrouwen uitgesproken in een samenwerkings-verband met de Hodes Group, een gerenommeerd leverancier van orthopedische hulpmiddelen. De Hodes Group heeft veel ervaring met het vervaardigen van humane hulpmiddelen en heeft, mede dankzij het NKFD, besloten te starten met ‘Hodes Dierenorthopedie’. Zij heeft inmiddels de eerste orthopedie-praktijk voor dieren geopend.

Aanpassen amputatie-techniek noodzakelijk.

Het besluit om een onderpoot-prothese in te zetten, moet genomen worden voordat de amputatie plaatsvindt. Want de amputatie-techniek is wezenlijk anders dan bij een ‘gewone’ amputatie. Het plaatsen van een prothese is uitsluitend mogelijk, indien de operatie volgens prothese-normen wordt uitgevoerd. Daarom komt een reeds geamputeerde poot helaas niet in aanmerking voor een prothese. Een hersteloperatie is dan soms nog wel mogelijk.